martes, 1 de marzo de 2011

Pepe Monforte, un gran valencià, una millor persona...


Feia molt de temps que volía escriure este recordatori cap a una de les persones més interesants que he conegut en ma vida a més de vullguda, respectada i admirada per mí i la meua familia. I ara que ja he aconseguit unes dades biogràfiques que buscaba i aprofitant que entrem de plé en falles, crec que ha arrivat el moment...

Es tracta de Pepe Monforte, qui ens dixà fa 7 anys i mig però que està viu i present en la memòria de molts. Veranetjà molts estius a la platja de Nules i allí el conegué... i no pugué despedir-me d'ell pues estava jo en l'estranger quan pasà, aixina que esta es la meua humilde manera de dir-li adeu...

Abans que res un record afectuós i molt gran i un bes per a la seua dona Rosa i el seu fill Josep a qui he conegut desde ben xicotet.

Pepe va naixer en València en 1951 i des de sempre les seues activitats no profesionals estigueren lligades al valencianisme en totes les seues vertients però fugint de la política. Ell deia que la opció valencianista que havia escollit era "un valencianisme des de la naturalitat, sense grans lios i amb les conviccions fermes i que pugues ficar cara de res quan algú tracta de jutjar-te".

Començà ben pronte a viure el món faller i l'any 1983 va ser triat President de L'Agrupació de Falles Benicalap-Campanar, càrrec que ocupà fins setembre de 2003. Dins del mon de les Falles, com a home versatil, polivalent i vitalista va desarrollar una intensa activitat com a congresista, orador i mantenidor, complint un dels seus somnis al ser nomenat l'any 2002, Mantenidor de la Fallera Major Infantil de Valencia.

Com autor teatral, poeta, escriptor de llibrets (Premi Especial Josep Bea Izquierdo 1998) i aproposits, compta amb una producció amplia i densa.

A més col.laborà prestàn la seua meravellosa veu en off en nombroses Exaltacions de les Falleres Majors de Valencia, organitzà gales de teatre, va ser copromotor i coordinador d'iniciatives ciutadanes tant d'àmbit social com cultural, aixi com un estudi socio-econòmic de la festa fallera a l'any 2000 i també va ser creador de la Interagrupació de Falles, colectiu que integra a totes les falles sense estar sotmeses a la Junta Central Fallera, no depenent de l'Ajuntament ni de cap partit polític.

A part d'un curriculum fester tan extens, parlar de Pepe Monforte es parlar d'un home com cal, transparent i clar. Mencionar a Pepe Monforte és dirigir-se a un defensor de la nostra llengua, del valencià; es mencionar a qui no tenía mesura del temps per a treballar. Parlar d'ell és citar a una persona respectuosa i respectada; convincent, de paraula apropiada en el moment adequat; de tracte familiar, sensible i delicat.

Era una d'ixes persones en les que te quedes parlant sobre qualsevol cosa durant hores i hores i sempre deprens coses. Donava gust raonar sobre el tema que fora, ja que encara que era un home de fermes conviccions, era obert a rebre opinions i escoltar arguments. Era un gran conversador que amb la força de la seua veu i els seus raonaments, te podía explicar i exposar algo molt complexe amb gran claretat i senzilles paraules.

Recorde amb molt de sentiment ixos diumenges... Pepe sense camisa, en la seua barba i el puro en la boca, a fer la paella amb llenya amb tanta minuciositat com ho feia tot (cosa que posava a Rosa dels nervis), ixe romer, no massa comú per estes terres, i les grans tertúlies després, on arreglavem el món...

Supose que estaràs intentant convencer a "San Pere" de que els ròtuls del cèl s'escriguen també en valencià...

Sempre estaràs en els nostres cors.

0 comentarios :

Publicar un comentario